Olin keskiviikkopäivänä seuraamassa taidetta kahdessa tunnissa -projektia. Löysin haastateltavaksi ensin kilpailun tuomareita, jotka selkeyttivät, mistä tässä kaikessa on oikein kyse.

Ensimmäisenä haastattelin Jaana Koskelinia, joka toimii peruskoulun kuvaamataidonopettajana. Kysyin, millaisia materiaaleja kilpailijoilla on käytössään:
– Kilpailijoilla on ensinnäkin iso puupalikka, joihin he alkavat loihtimaan teosta. Teoksessa voi käyttää mm. sanomalehtiä, kierrätysmateriaaleja, pienempia puupalikoita, kangasta, akryylivärejä ja liimaa.

Jaana myös valotti, mikä on kilpailun ideana. Tehtävänannossa pitää tuoda esille Suomi 100 vuotta. Me olemme yhdessä ja teemme yhdessä. Jokainen on itse osa tätä yhteisöä. Kilpailu ei hengeltään tuntunut kilpailulta, sillä se oli mukavaa yhdessä oloa.

Koko organisaation luojana toimi Tiina Saksholm, joka oli myös yksi tuomareista. Hän on taide- ja kulttuurialan opettaja. Kilpailutehtävän suunnitteluun vaadittiin kauhean pitkä kypsyttely aika. Ja eikös se niin ole, että pitkä ja varma suunnittelu takaa parhaan lopputuloksen.

Tuomarit odottivat kilpailijoilta luovuutta ja jollain tavalla myös rohkeutta. Kilpailijat sijoitettiin pöytiin, missä ei ollut ennestään tuttuja kasvoja. Kilpailijoille annettiin mahdollisuus tutustua samassa uusiin ihmisiin ja heittäytyä epämukavuusalueelle.

Oivallusta on!

Seuraavaksi keräsin kilpailijoiden mielipiteitä. Krista Halonen on kouluttautumassa lähihoitajaksi ja hän tuli mukaan innostuksen perusteella. Hänen työnsä kertoi Suomen aroista aiheista, yhdessäolosta Suomen ja Sakustarsin nojalla.

Joukosta löytyi myös katsojia, jotka olivat ehtineet ihastella töitä vähän pidempään. Töitä kuvailtiin mielenkiintoisina ja hyvin erilaisina. Oivallusta on!

Lopuksi haastattelin Biritta Jokiheimoa. Hänen työnsä inspiraationa toimi oma henkilökohtainen elämä, jossa kerrottiin peloista ja iloista. Työhön oli maalattu spiraali, mikä kuvasi elämää pyörteen keskellä ja jossa omat ajatukset pääsevät esille. Työssä oli myös viitteitä ystävistä ja perheestä, mitkä pitävät kaiken kasassa.

Biritta kuvasi kisojen tunnelmaa hyvänä:
– Sai tutustua uusiin ihmisiin, kisat olivat hyvin järjestetty, mutta aika oli tiukilla.
Kisaan hän päätyi siksi, että hän tykkää näyttää itseään taiteiden kautta.

Lopuksi hän kertoi, mikä taiteessa on kiinnostavaa. Siinä pääsee toteuttamaan itseään ja kaikki mitä ihminen luo on kaunista ja erilaista. Kaikkien kädenjäljet ovat omanlaisia.

Tämä viimeinen virke pitää hyvinkin paikkansa ja myös itse toimittaja huomasi miten kekseliäitä ja töihinsä motivoituneita kilpailijat olivat.

Toimittajana Elli Hiltunen

Katso lisää kuvia:

SAKUstars2017, Kuopio, Taidetta kahdessa tunnissa

Heikki Helve kannustaa kulttuuriharrastusten pariin!

Savon koulutuskuntayhtymän johtaja Heikki Helve haastattelussamme – mitä hän ajattelee SakuStars-kisoista ja Suomi100-juhlavuoden tunnelmista. Esille tuli myös ammatillisen koulutuksen tärkeys ja siihen liittyvä itsensä ilmaisemisen vapaus.

Leppoisaa kisameininkiä Savon sydämessä Kuopiossa

Saku Ry:n toiminnanjohtajan Saija Sippolan mukaan Sakustars-kilpailulla on pitkät perinteet. 1950-luvulla kisat rajoittuivat lähinnä kirjoittamiseen, mutta sarjojen repertuaari on laajentunut siitä lähtien.

SAKUstarsin tuoreimmat kuulumiset

SAKUstars-toimitus kiittää!

Innostusta, jännitystä, onnistumisen iloa ja paljon muuta on koettu opiskelijoista koostuvan toimituksen arjessa SAKUstars-tapahtuman aikana.

Tapahtumavastaava on väsynyt, mutta onnellinen

SakuStars 2017 oli onnistunut tapahtuma kokonaisuus, mutta mitkä ovat tapahtumavastaava Sirpa Hakala-Kosusen aatteet kolme päivää kestäneestä suurtapahtumasta?

Kisojen ruoassa näkyi savolaisuus sekä ilmastoystävällisyys

Savon ammatti- ja aikuisopiston lounasravintola Mesikassa on käynyt kova tohina kisojen ajan. Ruokittavana on päivittäin omien opiskelijoiden lisäksi noin 700 ylimääräistä suuta.

Kisahuoltajan haastattelu

600 nuorta kilpailijaa, mutta kuka pitää heistä huolen? Yksi näistä huoltajista on Lahden Koulutuskeskus Salpauksen kisahuoltaja Riitta Stenstrom.

DJ-kisassa kuultiin hyvää miksaamista

Keskiviikkoillan nuorten illanvietto lähti keskiviikkona vauhdikkaasti käyntiin DJ-kisalla. Toimittajamme tapasi opiskelijatuomarina kisassa toimineen, DJ-nimellä Pirat esiintyvän Teemu Pietiläisen sekä Omniasta kilpailuihin saapuneen Thomas Kotoulin eli Rustheadin.

JÄTÄ VASTAUS